Polityka prywatności

Polityka prywatności na stronach internetowych zamieszczonych na serwerach Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego

Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego szanuje prywatność użytkowników swoich stron. Zależy nam, aby każdy, kto odwiedza nasze strony internetowe, dokładnie wiedział, jak może chronić swoją prywatność. Dlatego też zachęcamy do zapoznania się z Polityką Prywatności funkcjonowania strony.

Podczas wizyty na stronie automatycznie zbierane są anonimowe informacje np. adres IP, rodzaj urządzenia, typ przeglądarki, typ systemu operacyjnego, data i godzina wejścia na stronę.

Ponadto strona używa także plików cookies po to, by zapewnić poprawne działanie stron oraz gromadzić dane statystyczne.

Pliki cookies (tzw. ciasteczka) to niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez odwiedzane strony internetowe do urządzenia użytkownika (komputer, smartfon itp.). Nie zawierają one żadnych danych osobowych oraz nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Rodzaje wykorzystywanych plików cookies:

  • Wydajnościowe, umożliwiające zbierania informacji o sposobie korzystanie ze stron internetowych.
  • Funkcjonalne, umożliwiające zapamiętywanie wybranych przez Użytkownika ustawień
    i preferencji interfejsu.
  • Cookies google-analytics.com, służące do prowadzenia statystyk dla stron. Dokładny sposób działania i politykę prywatności Google Analytic można znaleźć pod adresem:
    https://policies.google.com/privacy?hl=pl
    https://support.google.com/analytics/answer/6004245?hl=pl
  • Sesyjne – pliki tymczasowe, używane w celu logowania, które przechowywane są w urządzeniu końcowym do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej).

Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do Urządzenia Użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w na stronach internetowych producentów przeglądarek internetowych.

Ograniczenie stosowania plików cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach.

Pliki cookies, zapisywane na urządzeniu użytkownika, mogą być usunięte przez Użytkownika
w dowolnym czasie przy zastosowaniu odpowiednich opcji przeglądarki.

Wszelkie informacje zbierane automatycznie podczas odwiedzania stron internetowych nie zawierają żadnych cech identyfikujących osoby odwiedzające daną stronę. Dotyczy to także raportów statystycznych, generowanych na podstawie ww. informacji.

Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego nie ponosi odpowiedzialności za zasady zachowania prywatności obowiązujące na innych, niezależnych stronach, do których linki znajdują się na niniejszej stronie internetowej. Zachęcamy, by po przejściu na inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tam ustaloną.

Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego zastrzega sobie prawo do zmian zapisów niniejszej Polityki Prywatności.

Korzystanie ze strony oznacza akceptację zasady Polityki Prywatności.

Informacje o zbieranych danych osobowych

Dane osobowe zbierane przez strony i aplikacje internetowe zamieszczone na serwerach Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego przeznaczone są wyłącznie na użytek Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego (do celów administracyjnych i statystycznych) lub służą do zapewnienia określonych usług naszym odbiorcom (użytkownikom).

Administratorem danych osobowych zbieranych na stronach i aplikacjach internetowych zamieszczonych na serwerach Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego jest Województwo Małopolskie. Adres do korespondencji: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego ul. Racławicka 56, 30-017 Kraków.

Wyznaczono Inspektora Ochrony Danych, z którym można się skontaktować w sprawach ochrony danych osobowych pod e-mailem iodo@umwm.malopolska.pl lub pisemnie na adres: Inspektor Ochrony Danych Osobowych UMWM, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego ul. Racławicka 56, 30-017 Kraków.

Dane osobowe, podane przez użytkownika na stronach lub aplikacjach internetowych zamieszczonych na serwerach Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, będą przetwarzane wyłącznie w celu do którego są zbierane. Podanie danych ma charakter dobrowolny, jednak niezbędny do realizacji celu w jakim są one zbierane. Niepodanie danych osobowych jest równoznaczne z brakiem możliwości korzystania z danego narzędzia, aplikacji internetowej, bądź usługi.

Dane osobowe będą przechowywane do momentu wycofania zgody/ dezaktywacji konta lub rezygnacji z usługi przez użytkownika.

Użytkownik posiada prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich: sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Użytkownik ma również prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna, iż przetwarzanie danych osobowych jego dotyczących narusza przepisy RODO.

Dane osobowe użytkownika mogą zostać ujawnione innym podmiotom upoważnionym na podstawie przepisów prawa. Dane te nie będą jednak udostępniane innym instytucjom, organizacjom, osobom trzecim i nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również profilowane.

Prośba o eksport danych osobowych

Prośbę o eksport danych osobowych powiązanych z adresem e-mail prosimy kierować poprzez poniższy formularz.

Prośba o usunięcie danych osobowych

Prośbę o usunięcie danych osobowych powiązanych z adresem e-mail prosimy kierować poprzez poniższy formularz.

Bezpieczeństwo

Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego dokłada wszelkich starań, aby chronić strony i aplikacje internetowe zamieszczone na serwerach Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego przed nieuprawnionym dostępem osób trzecich.

Strony i aplikacje internetowe, administrowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego oraz wojewódzkie samorządowe jednostki organizacyjne, zawierają odnośniki do innych stron internetowych. Rekomendujemy, aby po przejściu na inne strony, zapoznać się z obowiązującą tam polityką prywatności, gdyż nie odpowiadamy za politykę prywatności zawartą na tamtych stronach.

Zdajemy sobie sprawę, że ponosimy odpowiedzialność za ochronę danych powierzonych nam przez użytkowników. Kwestie bezpieczeństwa traktujemy niezwykle poważnie. Dlatego dokładamy wszelkich starań, aby chronić nasze strony i aplikacje internetowe przed nieuprawnionym dostępem osób trzecich oraz kontrolujemy nasze metody gromadzenia, przechowywania i przetwarzania informacji. Stosujemy urządzenia i systemy zabezpieczające dane przetwarzane na serwerach oraz fizyczne środki bezpieczeństwa.

Podstawa prawna

  • art. 4 pkt. 11, art. 6, art. 7 ust. 1 oraz art. 13 i 14 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych;
  • art. 10 ust. 1 i 2 oraz art. 20 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz.U. z 2020 poz. 344);
  • Ustawa z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2018 poz. 1000);
  • Ustawa z dnia 16 lipca 2004 roku Prawo telekomunikacyjne (t. j. Dz. U. z 2017 r. poz.1907);
  • Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, minimalnych wymagań dla rejestrów publicznych i wymiany informacji w postaci elektronicznej oraz minimalnych wymagań dla systemów teleinformatycznych (t.j. Dz. U. z 2017 r., poz. 2247).

Aktualizacja: 2022-03-24

Pomoc dla Ukrainy
Допомога Україні